Dit is het nieuws van Mac-up!

Hier vindt je interessante of wetenswaardige nieuwsberichten die iets te maken hebben met (het belang van) online back-up en ontwikkelingen met betrekking tot de techniek van data opslag in het algemeen en de veiligheid van opslag van computerdata in de breedste zin van het woord.


 

 

Mac Tip 04 - QUIC - Sneller en veiliger browsen

Sneller en veiliger browsen met het QUIC-protocol en Chrome van Google

Wat mij betreft kunnen de webpagina's die ik opvraag niet snel genoeg worden geladen, maar vrij regelmatig wordt dat laden een korte tijd onderbroken omdat een (klein) onderdeel van die pagina niet goed is aangekomen en opnieuw moet worden verzonden. Op dat moment staat het laden van een pagina heel even stil totdat het ontbrekende pakketje opnieuw is verzonden.

Dat moet beter kunnen dachten ze bij Google en hebben een nieuw protocol bedacht (QUIC = Quick Udp Internet Connections) dat de tekortkomingen van het huidige protocol van TCP (+ TLS) opheft.

In 2015 heeft Google wat cijfers over hun experiment gepubliceerd. Hieruit bleek dat 75 procent van de verbindingen profiteren van de snellere opbouw van een QUIC-verbinding. Zelfs op Google search zag Google met QUIC nog een verbetering van 3 procent in de gemiddelde laadtijd van een pagina. En het procent traagste verbindingen met Google search laadt met QUIC een seconde sneller. Op YouTube krijg je met QUIC volgens Google zelfs 30 procent minder rebuffers te zien.

QUIC zit weliswaar nog in een experimentele fase maar is op dit moment wel al volledig te gebruiken. Je hoeft het alleen maar in Google Chrome aan te zetten want het is standaard nog niet ingeschakeld.

Het inschakelen is heel erg eenvoudig en je zult onmiddellijk een duidelijk verschil merken omdat alles veel sneller laadt dan voorheen. NB: het is natuurlijk noodzakelijk om hiervoor Google Chrome te gebruiken (in andere browsers, met uitzondering van Opera, werkt dit systeem nog NIET).

Voor het inschakelen van QUIC type je chrome://flags/ in de adresbalk van Chrome gevolg door <enter>.

Vervolgens zoek je de regel experimenteel QUIC-protocol. En daarna kies je in het uitklapmenu voor Ingeschakeld en herstart chrome.

Als je geïnteresseerd bent in de technische achtergronden van deze nieuwe techniek kun je bij deze twee artikelen van PCM terecht:

http://www.pcmweb.nl/nieuws/hoe-google-het-web-sneller-en-veiliger-maakt-met-quic.html

http://www.pcmweb.nl/workshop/quic-inschakelen-chrome-om-sneller-te-browsen.html