Dit is het nieuws van Mac-up!

Hier vindt je interessante of wetenswaardige nieuwsberichten die iets te maken hebben met (het belang van) online back-up en ontwikkelingen met betrekking tot de techniek van data opslag in het algemeen en de veiligheid van opslag van computerdata in de breedste zin van het woord.


 

 

Mac Tip 02 - 'SMART Utility' van Volitans Software

Mac-Up! Tip 02 - Er bestaat al jaren een geweldig stukje Software van 'Volitans Software' genaamd SMART Utility waarmee je voor elke interne HDD (Hard Disk Drive) kunt controleren of hij fysiek nog wel gezond is. De software is gratis 30 dagen te gebruiken en ik raad dan ook een ieder aan om het programma te downloaden en te controleren of jouw harde schijf, waar het systeem en al jouw persoonlijke files op staan, nog in orde is. Het programma geeft namelijk op tijd een waarschuwing als je HDD een ernstig probleem aan het ontwikkelen is. Je moet daarbij denken aan de zogenaamde 'bad blocks' die op een gegeven moment kunnen gaan ontstaan en vrijwel altijd betekenen dat een schijf het op termijn gaat begeven.

https://www.volitans-software.com/apps/smart-utility/

In het Schijfhulpprogramma van Apple zelf zit weliswaar een vergelijkbare functionaliteit, maar mijn ervaring is dat als dat programma daar een waarschuwing over geeft het eigenlijk al te laat is en dat de HDD op het punt staat om daadwerkelijk stuk te gaan. Zelf heb ik het programma aangeschaft en op al mijn Mac's geïnstalleerd en het icoontje van het programma in de menu balk aangezet. Op deze wijze wordt ik zeer tijdig gewaarschuwd als de HDD een probleem krijgt.

Een van de hoofdredenen dat je dan ook altijd moet zorgen voor back-ups is precies dit feit, namelijk dat elke HDD en SSD een keer kapot gaat en zonder een deugdelijke back-up zijn dan eventueel al jouw gegevens definitief verloren.

Overigens doet het programma het ook bij SSD's maar is het nut van dit programma minder groot omdat een SSD technisch heel  anders in elkaar zit.

Mocht je de melding krijgen dat jouw schijf 'FAILING' (geel) of 'FAILED' (rood) is dan kun je gewoon contact opnemen met het moederbedrijf van Mac-Up!. Ga daarvoor naar www.macherman.nl die doet al 20 jaar lang service en support voor Mac's en daar kan het probleem worden opgelost. Eventueel is het dan een zeer goed moment om jouw traditionele HDD te vervangen door een veel snellere SSD of SSHD (Hybride schijf - vergelijkbaar met Fusion Drive van Apple - maar veel minder duur).

http://www.macherman.nl/