Dit is het nieuws van Mac-up!

Hier vindt je interessante of wetenswaardige nieuwsberichten die iets te maken hebben met (het belang van) online back-up en ontwikkelingen met betrekking tot de techniek van data opslag in het algemeen en de veiligheid van opslag van computerdata in de breedste zin van het woord.


 

 

Gratis 'Trusteer' software van banken biedt slechts schijnveiligheid, vooral bij een Mac

Trusteer

19 APRIL 2013 08:29 | JOHANNES VAN BENTUM

Het is loffelijk dat banken hun klanten helpen bij veiliger bankieren via internet, maar met het pakket Trusteer Rapport bestaat de kans dat eindgebruikers zich ten onrechte veilig voelen. Dat stellen Computable-experts van het topic Security. Op verzoek van Computable namen zij het gratis softwarepakket onder de loep.

Nienke Ryan, managing director, SpicyLemon
De ING geeft zijn klanten een vals gevoel van veiligheid met dit pakket. De door ING aangeboden software wordt geactiveerd wanneer de browser start. Op dat moment worden een aantal Windows-modules, zoals bijvoorbeeld de schermafdrukmodule, geïsoleerd en zou malware hier theoretisch niet meer bij kunnen.

Een minpunt van deze methode is dat de software niet altijd een goede grip krijgt op systemen die al geïnfecteerd zijn, terwijl de gebruikers nu wel een vals gevoel van veiligheid hebben. Daarbij komt nog dat het agressieve gedrag van deze software veel antivirusproducten aan kan laten slaan. Wat als consumenten voor het gebruiksgemak de antivirusbescherming helemaal uitzetten?

Trusteer kijkt niet naar verdacht gedrag - de zogeheten heuristiek - van processen, wat goede antivirusbescherming wel doet en is ook geen firewall. Op het moment dat het systeem geïnfecteerd is en cybercriminelen toegang hebben tot de pc van een gebruiker, is de integriteit van het pakket natuurlijk ook in gevaar. Ik ben bang dat mensen het gevoel hebben beschermd te zijn met deze software, terwijl dit in feite een vals gevoel van veiligheid is. <Lees Meer>